preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet osmih razreda Vukovaru
Autor: Emilija Žitnjak, 15. 9. 2019.

„Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi... I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama.“

                                                                            (S. Glavašević, iz Priča o gradu)

Svake godine učenici osmoga razreda posjećuju Vukovar s ciljem proširenja spoznaja o Domovinskome ratu te značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. U organizaciji Memorijalnoga centra Domovinskoga rata i naši su osmaši zajedno sa svojim učiteljicama krenuli na dvodnevno putovanje.

Putovanje smo započeli u ranojutarnjim satima 12. rujna 2019. godine. Došavši u Vukovar, smjestili smo se u hostel Dubrovnik te odslušali predavanje o Domovinskome ratu. Već smo na predavanju bili zapaženi jer smo pokazali zavidno znanje o povijesnim činjenicama. Nakon ručka i kratkoga odmora posjetili smo Gradski muzej i Muzej vučedolske kulture.  U baroknom dvorcu grofova Eltz, gdje je smješten Gradski muzej „Vukovar“,  razgledali smo stalni postav i naučili kako je živjelo vukovarsko plemstvo. Muzej vučedolske kulture nas se osobito dojmio jer smo saznali o geološkom položaju Vučedola, nastanku kulture te mnoge činjenice o Vučedolcima. U crkvi svetoga Filipa i Jakova pogledali smo film o Vukovaru, o njegovoj prošlosti, stradanjima te završili kratkim predavanje franjevca.

Drugi smo dan razgledali  unutarnju i vanjsku izložbenu postaju Memorijalnoga centra Domovinskoga rata. Osobit trag u našim mislima ostavio je prikaz srpskih koncentracijski logora „Stajićevo“ i „Begejci“. Ispred Spomen doma hrvatskih branitelja poklonili smo se svim poginulim hrvatskim braniteljima i zapalili svijeću sjećanja na njih, a u Vukovarskoj bolnici 1991. pogledali multimedijalnu prezentaciju o bolnici tijekom opsade Vukovara.

Pet kilometara jugoistočno od Vukovara u Spomen domu Ovčara ponizno smo zapalili još dvije svijeće i odslušali predavanje o farmi Ovčara,  o mjestu koje je ostalo u sjećanjima kao mjesto najvećeg zločina u Domovinskome ratu.

Svoje smo putovanje završili Školom mira. Tu smo pokazali da smo naučili mnogo o Domovinskome ratu, o Bitki za Vukovar, o vučedolskoj kulturi i općenito o našem gradu heroju, gradu koji je ostao zapamćen kao simbol stradanja u Domovinskome ratu.

U pozitivnom ozračju, svjesni da moramo biti zahvalni na svakom danu života u miru, krenuli smo svojim kućama. U nama je tihi glas Siniše Glavaševića govorio: „Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.“ 

Učiteljice: Danijela Perec-Jaušovec, Maja Magdalenić, Romana Holetić, Renata Najman, Jelena Filo i Karla Mikec

  

  

  


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju