preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU
Autor: Emilija Žitnjak, 3. 4. 2019.

Zabrinjavajuća je činjenica da se u svijetu iz godine u godinu rađa sve veći broj djece s poremećajem iz spektra autizma, a izvori podrške za samu su djecu i njihove roditelji i više nego nedostatni. 2.4. obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu stručnjaci i članovi različitih udruga nastoje doprijeti do ušiju vladajućih i prenijeti im važne poruke i, prije svega, pružati podršku svim osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Kao i svake godine, taj su dan na svoj način obilježili i učenici I. osnovne škole Čakovec. Naime, već treću godinu zaredom učenici I. osnovne škole vesele se tom danu i kroz različite aktivnosti jačaju svijest o osobama s poremećajem iz spektra autizma. Njihov je cilj prije svega pružiti podršku učeniku s poremećajem iz spektra autizma njihove škole, Gabrielu Glavašu, ali i ostaloj djeci s istim razvojnim poremećajem. Ove godine to su učinili nošenjem plave odjeće i aktivnim sudjelovanjem na različitim aktivnostima koje su za njih organizirale Ivana Blažinčić, magistrica edukacijske rehabilitacije, i Danijela Topličanec, učiteljica 3. d razreda, a priključile su im se još i učiteljica 1. d razreda, Tanja Žganec, i učiteljica 1. c razreda, Draženka Blažeka.


Učenici su najprije u školskoj dvorani čitali tekstove o komunikaciji djece s autizmom, nakon čega su svi zajedno pogledali edukativni crtić o specifičnostima djece s autizmom i o tome kako se ophoditi prema njima.

Potom je slijedilo druženje uz puzzla kolačiće i sokove i natjecateljska igra slaganja puzzli. Pobjednici u slaganju puzzli bili su, na veliko oduševljenje, nagrađeni primjerenim ogrlicama s privjeskom puzzli. Puzzle inače označavaju želju za povezivanjem djelića i konačnim shvaćanjem autizma, pa su tako učenici spajanjem jedne po jedne puzzle dobili konačnu sliku specifičnog ponašanja djeteta s autizmom.

Kaja Paler, učenica posebnog razrednog odjela, svog je prijatelja Gabriela iznenadila lijepom poklonom – majicom „Svi smo mi posebni“ i velikim zagrljajem.

Na kraju svega učenici su tradicionalno u zrak puštali plave balone i tako poručili svoj djeci s autizmom da ih prihvaćaju takve kakvi jesu, različiti, jedinstveni i predivni.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju