preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

KORISNI LINKOVI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU
Autor: Emilija Žitnjak, 3. 4. 2019.

Zabrinjavajuća je činjenica da se u svijetu iz godine u godinu rađa sve veći broj djece s poremećajem iz spektra autizma, a izvori podrške za samu su djecu i njihove roditelji i više nego nedostatni. 2.4. obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu stručnjaci i članovi različitih udruga nastoje doprijeti do ušiju vladajućih i prenijeti im važne poruke i, prije svega, pružati podršku svim osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Kao i svake godine, taj su dan na svoj način obilježili i učenici I. osnovne škole Čakovec. Naime, već treću godinu zaredom učenici I. osnovne škole vesele se tom danu i kroz različite aktivnosti jačaju svijest o osobama s poremećajem iz spektra autizma. Njihov je cilj prije svega pružiti podršku učeniku s poremećajem iz spektra autizma njihove škole, Gabrielu Glavašu, ali i ostaloj djeci s istim razvojnim poremećajem. Ove godine to su učinili nošenjem plave odjeće i aktivnim sudjelovanjem na različitim aktivnostima koje su za njih organizirale Ivana Blažinčić, magistrica edukacijske rehabilitacije, i Danijela Topličanec, učiteljica 3. d razreda, a priključile su im se još i učiteljica 1. d razreda, Tanja Žganec, i učiteljica 1. c razreda, Draženka Blažeka.


Učenici su najprije u školskoj dvorani čitali tekstove o komunikaciji djece s autizmom, nakon čega su svi zajedno pogledali edukativni crtić o specifičnostima djece s autizmom i o tome kako se ophoditi prema njima.

Potom je slijedilo druženje uz puzzla kolačiće i sokove i natjecateljska igra slaganja puzzli. Pobjednici u slaganju puzzli bili su, na veliko oduševljenje, nagrađeni primjerenim ogrlicama s privjeskom puzzli. Puzzle inače označavaju želju za povezivanjem djelića i konačnim shvaćanjem autizma, pa su tako učenici spajanjem jedne po jedne puzzle dobili konačnu sliku specifičnog ponašanja djeteta s autizmom.

Kaja Paler, učenica posebnog razrednog odjela, svog je prijatelja Gabriela iznenadila lijepom poklonom – majicom „Svi smo mi posebni“ i velikim zagrljajem.

Na kraju svega učenici su tradicionalno u zrak puštali plave balone i tako poručili svoj djeci s autizmom da ih prihvaćaju takve kakvi jesu, različiti, jedinstveni i predivni.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
MATliga

Odličan početak MATlige

Dana 9.10. 2019. godine učenici naše škole prvi puta su sudjelovali u navedenoj ligi. MATliga je ekipno natjecanje koja je osmišljena za učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Cilj lige je popularizirati matematiku, motivirati učenike, poticati ih na zajedništvo i timski rad. Prvim kolom natjecanja obuhvaćeno je bilo 158 škola s ukupno 2 772 učenika. I.OŠ Čakovec predstavljalo je 8 ekipa u dvije kategorije.

Četvorka u sastavu Maja Slaviček (5.r), Korana Drakulić (6.r), Klara Kolac (7.r) i Viktor Gombar (8.r) (mentorice Tanja Debelec, Karla Mikec i Sanja Murk) osvojila je 1. mjesto od ukupno 58 ekipa i zasjela na vrh tablice.  

U natjecanju u parovima najuspješniji su bili učenici 3.r NSR Jakov Bužić i Roko Igrec (mentorica Branka Hranjec) s osvojenim 1. mjestom od ukupno 89 ekipa.

     

Učenici David Koštarić i Eva Radiković iz 4.r NSR (mentorica Alexandra Sašek-Strbad) osvojili su odlično 12. mjesto od ukupno 113 ekipa.

Djevojke iz 4.d - Tesa Trbović i Ema Rodiger (mentorica Danijela Topličanec) osvojile su 59. mjesto.

Petaši Saša Ovčarić i Fran Ivan Marić (mentorica Tanja Debelec) osvojili su 29. mjesto od 185 ekipa.

Dečki iz šestih razreda - Lovro Gašparić i Gabrijel Murk (mentorica Sanja Murk) osvojili su 44. mjesto od 168 ekipa.

Sedmašice u sastavu Lorena Janković i Matea Bočkaj (mentorica Tanja Debelec) osvojile su 48. mjesto od ukupno 111 ekipa.

Denis Toplek i Antonijo Srpak predstavljali su osmaše (mentorica Karla Mikec) i osvojili 18. mjesto od ukupno 128 ekipa.

 

Čestitke svim matematičarima na uloženom trudu i postignutim rezultatima.

preskoči na navigaciju