preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Čakovec

Login
e-Škole

e-Dnevnik

KEEP INVEST DONATE SPEND

 

 

 

 

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

 

 

 

 

 

Tražilica
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

PROPISI
Lista linkova je prazna
ŠKOLSKI DOKUMENTI
Lista linkova je prazna
Sigurnost djece na internetu
RODITELJSKI NADZOR RAČUNALA
Ivana Ružić / datum: 20. 10. 2011. 10:25

Program za Roditeljski nadzor je pomoć u praćenju načina na koji djeca koriste računalo. Dostupan je u svim inačicama Windowsa 7 i vrlo jednostavan za korištenje.
Pomoću Roditeljskog nadzora možete ograničiti vrijeme u kojemu djeca/učenici koriste računalo, odabrati koje igre mogu igrati te koje programe mogu pokrenuti.
Da biste postavili Roditeljski nadzor na odabranom računalu, na njemu morate biti prijavljeni s administratorskim korisničkim računom, a za djecu napraviti „standardne“ korisničke račune. Podrazumijeva se da su svi korisnički računi zaštićeni zaporkama.

VIŠE O TOME:

http://pogledkrozprozor.wordpress.com/2010/05/29/postavljanje-roditeljskog-nadzora/


[OPŠIRNIJE]CARNET - ABUSE SLUŽBA
Ivana Ružić / datum: 20. 10. 2011. 10:22

Kada se priča o sigurnosti na Internetu prvenstveno se misli na tajnost i cjelovitost vlastitih osobnih podataka, sigurnost vlastitog računala, čuvanja tajnosti vlastitog web i mail prometa, a u zadnje vrijeme možda najpopularnije pristupa stranicama Internet bankarstva.

Da bi se ostvarila zadovoljavajuća razina sigurnosti potrebno je na postojeći operacijski sustav instalirati određene programe za obranu od različitih vrsta malicioznog softvera. Sama instalacija najmodernijih zaštitnih programa nije dovoljna za zadovoljavajuću razinu sigurnosti jer niti jedan sigurnosni sustav nije 100% siguran. Potrebna je i određena količina znanja tj. informatičke pismenosti i svijesti o mogućnostima i sigurnosnim aspektima prilikom pregledavanja sadržaja na Internetu. Veza na Internet podrazumijeva i određenu razinu odgovornosti u smislu održavanja računala i mreže koja tu vezu koristi.

Današnji maliciozni softver sve je sofisticiraniji, a sve češće ima za cilj zaraziti korisničko računalo bez da to korisnik primijeti. Time napadač može iskorištavati računala drugih korisnika za razne maliciozne aktivnosti uz zagarantiranu anonimnost. Kako bi zaštitili sebe i druge na Internetu korisnici bi trebali osigurati minimalnu sigurnost računala.

SAVJETE POGLEDAJTE NA: http://www.carnet.hr/abuse/sigurnost

 

Pravila ponašanja na Internetu - Internet bonton:

http://www.carnet.hr/pravila_ponasanja_na_internetu_internet_bonton


[OPŠIRNIJE]SIGURNIJI INTERNET
Ivana Ružić / datum: 20. 10. 2011. 10:16

I ove godine zajednica „Suradnici u učenju“ okupljena oko portala ucitelji.hr i digitalnog časopisa Pogled kroz prozor pokreće akciju za Sigurniji internet za djecu.
U prošlogodišnjoj akciji pozvali smo učitelje i nastavnike da barem jedan školski sat posvete temi Sigurnosti djece na internetu te da s nama podijele svoja iskustva i preporuke kako djecu naučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu. Njihove članke možete pročitati na
posebnim stranicama portala ucitelji.hr .

Ove godine odlučili smo pokrenuti širu akciju koja će obuhvatiti učenike, učitelje, nastavnike i roditelje.


  • Učenike pozivamo na sudjelovanje na izložbi multimedijskih radova (videa, igri, animacija i slično) kojima oni upozoravaju vršnjake na moguće opasnosti na internetu i daju savjete kako ih izbjeći.
  • Učitelje i nastavnike pozivamo da naprave predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost sa svojim učenicima te kroz takav primjer dobre prakse preporuče svojim kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu.
  •  Za roditelje i sve odrasle pripremamo predavanja o Sigurnosti djece koja će se održati u gradskim knjižnicama širom Hrvatske te putem online webinara.
    • U predavanju će se govoriti o prednostima i nedostacima interneta, mogućnostima komunikacije korištenjem interneta, zaštiti osobnih podataka, internetskim prevarama, nasiljem preko interneta, mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža te načinima na koje u takvim situacijama možete zaštititi dijete i svoju obitelj. Posebna pozornost predavanja bit će na primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta.
      Predavanje će biti usmjereno na savjete i iskustva koja mogu pomoći roditeljima i djeci da se lakše snađu u svijetu suvremenih tehnologija.

Vjerujemo da nam je svima važno da djecu upoznamo s prednostima i nedostacima interneta te im tako pružimo više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Pridružite nam se i učinite barem mali korak prema Sigurnijem internetu za djecu.

Više o akciji pogledajte na: http://www.ucitelji.hr/Obrazovnisadr%C5%BEaji/Sigurnijiinternet/Sigurnijiinternet2011/tabid/504/language/hr-HR/Default.aspx


[OPŠIRNIJE]PREKINI LANAC - Kampanja za djecu i sigurno korištenje mobitela i interneta
Ivana Ružić / datum: 20. 10. 2011. 10:11

Kampanja UNICEF-a i Hrabrog telefona za prevenciju elektroničkoga nasilja
među djecom nastala je kao odgovor na traženje djece, roditelja, učitelja,
stručnih suradnika i ravnatelja škola uključenih u UNICEF-ovu Mrežu škola
bez nasilja.

 

VIŠE O OVOJ KAMPANJI, SAVJETIMA ZA RODITELJE I DJECU POGLEDAJTE NA:

http://www.prekinilanac.org/


[OPŠIRNIJE]BUDI SIGURAN - PROJEKT ZAŠTITE DJECE OD OPASNOSTI INTERNETA I MOBITELA
Ivana Ružić / datum: 20. 10. 2011. 10:06

VIŠE O SAMOM PROJEKTU, SAVJETE ZA RODITELJE I SL. PRONAĐITE NA SLUŽBENIM STRANICAMA PROJEKTA:

http://www.e-hrvatska.hr/budisiguran/index.html

 

"Značaj i uloga informacijsko-komunikacijske tehnologije u našem je svakodnevnom životu neupitna. Taj je moćni alat u rukama čovjeka - upravljan njegovim znanjem, voljom i željom za promjenom - omogućio napredak svijeta i realizirao njegove neslućene potencijale. Tako je s vremenom tehnologija sasvim zasluženo postala sinonim za promjenu, za napredak.

Nažalost, svjedoci smo da se u povijesti informacijsko-komunikacijska tehnologija upotrebljavala u pogrešne i nehumane svrhe. To se i danas događa s internetom i mobitelom koje pojedinci koriste kako bi, prikriveni velom anonimnosti, drugima nanijeli zlo ili bol.

Stoga je naša odgovornost osmisliti mehanizme koji će nam pomoći u suzbijanju i prevenciji takvog oblika zloporabe i nasilja koje je vrlo često usmjereno protiv najosjetljivije skupine stanovništva – naše djece. U konačnici, naša je dužnost osigurati njihovu sigurnost. Upravo je to ideja vodilja projekta BUDI SIGURAN!".

Igor Lučić, državni tajnik

 

 

 

 

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju